Yollarda her gün milyonlarca araba trafiğe giriyor. Hayatta hiçbir şey benim başıma gelmez demeyin, bir anlık dalgınlığın vereceği zararların bilincinde olun ve kurallara uyun. Direksiyon başına geçtiğinizde diğer koltuklardaki ve diğer arabalardaki insanların güvenli ve konforlu seyahati tamamen sizlerin elindedir.
Trafik kuralları ile araçların düzenini sağlamak mümkündür. Trafik kuralları araçların birbirleri arasındaki düzeni değil, kendi içlerindeki düzeni de sağlamaya yöneliktir. Sürücü olası bir kazaya karşı arabalarda ilk yardım çantası bulundurulmak zorundadır. Bu malzemelerin zorunlu tutulmasındaki amaç, kaza vb. olumsuz durumlara karşı sürücüleri, arabadaki diğer kişileri ve yayaları korumaya almak, sağlık görevlilerinin işini kolaylaştırmaktır. Yönetmeliklere göre ilk yardım çantasında bulunması gerekenler;
- 1 adet otomatik turnike,
- 1 adet flaster,
- 2 adet büyük sargı bezi,
- 3 adet üçgen sargı bezi,
- 10 adet çengelli iğne,
- 1 adet paslanmaz makas,
- 10 adet yara bandı,
- 2 adet cerrahi eldiven,
- 1 kutu gaz kompresi,
- 1 adet antiseptik solüsyon,
- Suni solunum maskesi,
- El feneri,
- Düdük,
- Yanık örtüsü,
- Hidrofil pamuk.
İlk Yardım Temel Uygulamaları
1. Koruma: Olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmak, olay yeri görünebilir biçimde işaretlenmeli, çevredeki insanlar uzaklaştırılmalı, aracın kontak anahtarı kapatılmalı, hastanın yaşam bulguları değerlendirilmelidir.
2. Bildirme: En hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşlarına (112) haber verilmesi önemlidir. 112 arandığında kesin yer ve adres, kimin aradığı, olayın tanımı, hasta yada yaralı sayısı belirtilmelidir.
3. Kurtarma: Olay yerinde hasta yaralılara, hızlı ve sakin bir şekilde müdahale edilmelidir. Eğer ilk yardım bilinmiyorsa yaralıya dokunulmamalı ve kımıldatılmamalıdır.