Geçmişten Bugüne Yamaç Paraşütü

Geçmişten Bugüne Yamaç Paraşütü
Geçmişten Bugüne Yamaç Paraşütü

YAMAÇ paraşütünün geçmişi çok yeniymiş gibi görünüp 1980’lerin başında birkaç yenilikçi havacı tarafından farklı bir paraşütle yamaçlardan koşarak uçmaya başlamışlar .Fakat Bakmışlar ki bu iş güvenli ve zevkli ve adrenalinli bir aktivite olmasından dolayı hadi bir spor dalına dönüştürelim demişler.

Geçen zaman içinde paraşütlerin aerodinamik yani; hareket eden katı kütlelerin havayla etkileşimlerini inceleyen bilim dalı var olan yapılarının gelişmesiyle birlikte, performansları da artmış. Yelken Kanat gibi amacı uçuş olan bir alet haline gelmiştir. Günümüzde pilotların da tecrübesine bağlı olarak, yamaç paraşütü ile küçük tepelerden kalkılıp, yüzlerce metre yukarılara çıkılabiliyor.

Saatlerce havada kalıp, kilometrelerce uzağa uçulabiliyor. Katlandığında bir sırt çantasına sığacak kadar küçülebilmesi ve ağırlığının çok az olması dağcıların da ilgisini çekiyor olması Dağların zirvelerinden yamaç paraşütüyle uçarak inenler bile var. Uçuşa elverişli yüzlerce noktanın bulunduğu Türkiye’de yamaç paraşütçülüğü hızla gelişiyor olması . Hemen her şehrin civarında uçuşa uygun bölgeler bulunması. Diğer hava araçlarıyla kıyaslandığında, yamaç paraşütünü öğrenmesi daha kolay bir spor dalına dönüşmüştür.