Neden Ağaçlar Kireçle Boyanır?

Ağaçların Kireçle Boyanması

Kireçte her boya gibi yüzeylerin düzgün gözükmesini sağlar. Kirecin diğer boyalardan ayıran özelliği mikrop ve bakterileri öldürme aynı zamanda haşereleri barındırmamasıdır. Hem de evin kokusunu değiştirmesi hem debeyazlatıcı özelliğinin olması da oturulan mekâna ferahlık vermesi onu tercih ettiren diğer nedenlerdendir. Ekonomik açıdan da boyalara göre daha uygundur. Bununla birlikte odayı aydınlatmak için aşırı elektrik tüketimine de gerek kalmamaktadır. Diğer bir özelliği de gözü yormamasıdır. Ders çalışanlar, gazete, dergi ve kitap okuyanların oda ve ofisleri için uygun bir seçimdir kireç.

Bilhassa büyük şehirlerde duvar kâğıtları, plastik badana dekoratif olduğu için daha çok tercih edilir olmuştur. Fakat plastik esaslı boyalar, bütün odayı resim tuvaline çeviren duvar kâğıtları eve ve sağlığa zarar veriyor olsa da tercih edilmektedir. Son yıllarda kirecin iyi gözükmediğini düşündüğümüz için tercih etmiyoruz.

Ağaçlara kireç sürmek: Ağaçlara kireç sürmenin hem yararı hem de zararı vardır. Bazı insanlar sadece göz zevki için ağaçlara kireç sürmektedir. Ağaçların yarısının beyaz yarısının yeşil yarısının kahve renk olması ağacın daha güzel görünmesini sağlamaktadır. Bu nedenle kişinin iç huzuru artarak kendini daha huzurlu ve mutlu hisseder.

Ağaçlara kireç sürmenin faydaları

Kireç mikrop ve bakterileri öldürdürdüğü için ağaca zarar veren böcekleri uzaklaştırır. Bu sayede ağaç güçlenir. Çünkü özellikle yaz aylarında karınca gibi böcek gibi börtü böceğin ağaca çıkması ağacın direncini azaltmaktadır. Böceklerin ağaca çıkıp, yetişecek meyvelere zarar vermesi  ağacı güçsüzleştirir. Özellikle yaz aylarında karıncaların gölge aramak için ağaçlara kaçtığı görülür. Bu yüzden karınca ve böceklerden ağacı korumak için kireç sürülür.

Ağaçlara kireç sürmenin faydalarından biri de geceleri lamba görevini görmesidir. Geceleyin etrafın daha aydınlık olur. Gece lambalarının olduğu yerler daha aydınlık iken ağaçların kireç sürülür yerleri daha da aydınlık olmasını sağlar.

Böylelikle gece lambalarının olmadığı yerlerde bile gece ışığının sayesinde daha aydınlık olur. Ayrıca yaz aylarında ağaçlara vuran sıcaklığın azalmasına yardımcı olur. Havalar soğuk iken bile açan çiçeklerin yanmasını önler. Çünkü beyaz renk ışığı soğutmayıp dışarıya yansıttığı için. Ama siyah renk güneş ışıklarını emerek daha fazla soğurur bu yüzden de çiçeklerin mevsimden önce açmasına engel olmaktadır. Aynı zamanda ilkbahar mevsiminde açan çiçeklerin yanmasını önler.

Kireç sürmenin ağaçlara faydaları vardır. Mevsimler arasındaki geçiş döneminde ağaç kabuklarının çatlamasını önlemektedir. Bu sayede güneş alan yerle soğuk alan yer arasında ki farkı azaltır. Bu da ağacın daha sağlıklı olmasını sağlar. Ağacın gövdesinden çıkan ve istenmeyen filizlenmelerin önüne geçer.  Ağaçlara sürülen kireç sayesinde yeni çıkan filizlenmelerin önüne geçmektedir.  Ağaçların erken sulama ihtiyacını giderdiğinden su ihtiyacını azalır. Ağacın gövdesindeki gözeneklerin kapatılmasını sağladığı için ağaçlarda meydana gelen bazı hastalıkların azalmasını sağlar. Aynı zamanda ağaçlarda ki yanmalara iyi gelmektedir.